Σελίδες

DVD με κινούμενα σχέδια βοηθάει παιδιά με Αυτισμό να αναγνωρίζουν συναισθήματα!

Μια πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόζεται στην Αγγλία από το 2007, η οποία βοηθάει παιδιά με αυτισμό να αναγνωρίζουν συναισθήματα μέσα από DVD κινουμένων σχεδίων.
Η μέθοδος χρησιμοποιεί κινούμενα σχέδια, τα οποία μαθαίνουν στα παιδιά τις εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου. Ενήλικες και παιδιά με αυτισμό πολλές φορές αγωνίζονται να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και να κοιτάξουν άλλους στα μάτια.
Η σειρά των DVD με κινούμενα σχέδια με ονομασία "The Transporters" μεταχειρίζεται αυτή την αδυναμία όσων έχουν αυτισμό, με το να τοποθετήσε ανθρώπινα πρόσωπα σε φιγούρες των οχημάτων που εμφανίζονται. 
Ο καθηγητής Simon Baron-Cohen είναι διευθυντής του Autism Research Centre στο πανεπιστήμιο του Cambridge και αναφέρει: "Πρέπει κάπως να βρούμε ένα τρόπο να κάνουμε τα παιδιά με αυτισμό να ξεπεράσουν το φόβο τους να κοιτάζουν στο πρόσωπο τους συνανθρώπους τους έτσι ώστε να αρχίσουν να μαθαίνουν απο πού ξεκινούν οι εκφράσεις. Είναι ένας τρόπος να τα προσελκύσουμε στο να "διαβάζουν" το πρόσωπο."
Στην έρευνα ζητήθηκε από μια ομάδα παιδιών να το παρακολουθεί για 30 ημέρες 15 λεπτά ανά μέρα και πράγματι, όπως παρατήρησαν οι γιατροί η επικοινωνία τους στην συνέχεια είχε βελτιωθεί. Μετά από αυτό, η έρευνα γενικεύτηκε σε 30.000 οικογένειες στην Αγγλία με τους γονείς να αναφέρουν στο τέλος της έρευνας: "ήταν σαν να άνοιξε ένας διακόπτης στη συμπεριφορά του παιδιού τους". 
Ο καθηγητής Baron-Cohen αναφέρει ότι στο τέλος της περιόδου των 4 εβδομάδων όπου διεξάγη η έρευνα παρατηρήθηκε 52% βελτίωση στην ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα. 
Τα DVD δημιουργήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού και δίδονται τώρα σε 30.000 οικογένειες με αυτιστικά παιδιά στην ηλικία των 2 εώς και 8 ετών. 
Δυστυχώς, στην Ελλάδα και στην Κύπρο κάνουμε πλήρη μεσάνυχτα γι αυτά τα θέματα κι όχι μόνο δεν πραγματοποιούνται τέτοιες έρευνες, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μεταφράσει τουλάχιστο τη συγκεκριμένη σειρά. 

Μπορείτε να βρείτε εδώ το πρώτο επεισόδιο της σειράς:

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το συγκεκριμένο άρθρο που αναφέρεται στην έρευνα στα αγγλικά εδώ:

Τέλος, μπορείτε να δείτε την έρευνα του Autism Research Centre στο πανεπιστήμιο του Cambridge εδώ:

2 σχόλια:

  1. Para poly kali anartisi Marino28.
    Exw na pw pws den eixa akousei pote mou gia kati tetoio.Makari na to arxisoun kai stin kypro!
    Giati i kypros menei se polla tetoia 8emata pisw!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti glukos tropos na voithithoun afta ta paidia !! makari na mastan kai meis san laos toso brosta!

    ΑπάντησηΔιαγραφή